Ситуація у сфері будівництва енергозберігаючих і пасивних будинків в Україні

І знову літо. І знову в хаті спекотно. Потрібно включати кондиціонер, як хочеться жити за комфортних 23°С. На це, ясна річ, витрачається електрика, та й викиди вуглекислого газу в атмосферу збільшуються. Всі ми знаємо, що такий процес неминуче веде до глобального потепління та зміни клімату, але вважаємо за краще упускати з уваги цей факт. І коли настануть холоди, ми не заощаджуватимемо на обігріві свого будинку – запустимо газові котли і, найактуальніші на сьогодні, твердопаливні. А згоряння корисних копалин у великих кількостях для опалення житлових будинків – це найбільше джерело забруднення довкілля.

Миж тим, у Франкфурті-на-Майні, на одній і тій же широті з нами, зараз теж жарко, але кондиціонери практично не використовуються. Немає необхідності – у приміщеннях приємна прохолода. Як таке можливо? Вся справа в способі будівництва, при якому навіть звичайнісінька будівля, мінімально ізольована за європейськими нормами, влітку утримуватиме спеку на вулиці, а взимку зберігатиме дорогоцінне тепло всередині будинку.

А у нас прийнято вважати так: якщо наклеїв 50 мм утеплювача, то зробив будинок енергозберігаючим. Зовсім ні! Такий захід ні до чого не призводить! Більш того – він завдає шкоди конструкції. Будівництво енергозберігаючого дому – це комплексний підхід.

Існує технологія «пасивний будинок». Їй близько 25 років. Це будівельний стандарт із чітко визначеними параметрами, однаковими у всьому світі, встановленими та запатентованими Інститутом пасивного дому Дармштадт. За кордоном Рassivhaus – вже давно норма. Сьогодні по всій Європі збудовано безліч пасивних будинків, у яких із задоволенням живуть і працюють звичайні люди, як і ми з Вами, які не витрачають жодної копійки на опалення.

Вам цікаво, як справи в Україні з енергозберігаючими і енергоефективними будинками? На жаль, у нас спостерігається помітне відставання у цій сфері. На даний момент в Україні ще немає сертифікованих пасивних будинків, хоча вже зведено деякі будинки за німецькими стандартами. А це перші, але рішучі кроки прогресивної групи людей щодо впровадження енергозберігаючих технологій. І дуже скоро цей ринок неминуче розвиватиметься сам по собі.

Така тенденція помітна вже сьогодні. Європарламентом прийнято директиву про те, що до 2021 року стандарт пасивного будівництва стане обов’язковим та мінімально-допустимим для всіх країн-учасниць Євросоюзу. Примушує задуматися…

У багатьох країнах все більше бажаючих мати незалежні будинки і ця ініціатива вітається та заохочується. У нас також європейська мода на економічні, незалежні будинки починає швидко поширюватися. По-перше – це престижно. По-друге, вигідно, оскільки різке підвищення вартості енергоресурсів ми вже відчули повною мірою. І це лише початок. Через скорочення природних копалин багато експертів у всьому світі прогнозують подальше безперервне підвищення цін на газ і нафту в найближчі десятиліття. Тож у виграші будуть лише ті власники нерухомості, які сьогодні розумно удосконалять енергоспоживання своїх об’єктів.

А пасивний будинок — це економія ресурсів планети без шкоди для комфортного проживання. Можна навіть так сказати: хто сьогодні не будує за енергозберігаючими технологіями чи за стандартом «пасивний будинок» — відстав від технічного розвитку всього сучасного світу.

Сьогодні з’явилася можливість будувати з думкою про майбутнє. Зверніть увагу: при будівництві одним із головних критеріїв є рентабельність. Технічні рішення пасивного будинку мають трохи більші витрати, порівняно зі стандартними, зате вони дозволяють зробити будинок стійким до криз. Тобто, господар платить один раз і отримує гарантований комфорт на все життя. Велика кількість людей бажає заплатити за будівництво більше, щоб згодом отримати повну автономію та зменшити витрати на експлуатацію будинку. Отже, додаткові витрати — це виправдані прибуткові інвестиції.